Verken jouw idee

Heb je een idee voor een project en wil je weten of dat haalbaar is? Of heb je een plan, maar wil je eerst de mogelijkheden bespreken? Wil je weten of en welke vergunningen je nodig hebt? Dan is het mogelijk om vooraf samen met de gemeente jouw idee te verkennen. Je ontdekt dan of jouw idee past binnen de visie van de gemeente, met welke regels je te maken krijgt en wat je misschien nog verder moet uitwerken. Wij helpen je graag verder op weg.

Een paar voorbeelden van ideeën die je met de gemeente kunt bespreken:

  • Je wilt jouw woning verbouwen
  • Jouw buurt wil een speeltuin realiseren
  • Je wilt appartementen realiseren in een bestaand kantoor of winkelpand
  • Je wilt een bedrijfswoning realiseren op een bedrijfslocatie
  • Je wilt met de buurt of het dorp een voedselbos realiseren
  • Je wilt een bed-and-breakfast aan huis beginnen

Om jouw idee naar ons toe te sturen kun je gebruik maken van het formulier ‘Verken jouw idee’. Dat vind je via de knop hieronder. Vul het formulier in zodat wij de informatie hebben om jouw idee te kunnen behandelen. Stuur ter verduidelijking ook bijlagen mee. Bijvoorbeeld een beschrijving van het idee, foto’s, plattegronden of schetsen.

Je krijgt een ontvangstbevestiging. Je hoort daarna ook wie jouw contactpersoon is. We proberen zo snel mogelijk onze beoordeling met je te delen. Wij bekijken en beoordelen jouw idee. Hierbij kijken we of het past binnen onze visie, doelen en regels. We kijken daarbij ook naar andere overheden, bijvoorbeeld de provincie of het waterschap. Als wij vragen hebben dan nemen we contact met je op. Na het bekijken van jouw idee komen we tot één van de volgende conclusies:

  • Ja. Wij vinden jouw idee wenselijk. We geven aan hoe je verder kunt.
  • Ja, mits. Onder voorwaarden zien wij kansen voor jouw idee. We bespreken deze voorwaarden met je en leggen uit waar je op moet letten als je het idee verder uitwerkt.
  • Nee. Jouw idee vinden wij niet wenselijk. We raden je af om er mee verder te gaan.

Deze eerste beoordeling van jouw idee kost niets. Als je hierna verder gaat met een officiële aanvraag kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht. Dat noemen we leges. Hierover houden wij je op de hoogte.

De beoordeling van jouw idee is niet een officieel besluit. Je kunt hiertegen dus geen bezwaar maken of in beroep gaan. Het gaat om een eerste beoordeling van jouw idee. Krijgt je van ons een negatief advies? Dan mag je uiteraard altijd alsnog een formele vergunningaanvraag doen. Daarop krijg je dan wel een officieel besluit.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer  (0517) 380 380.