Verkiezingen

De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. Op 22 november zijn de stembureaus geopend van 7.30 uur 's ochtends tot 21.00 uur in de avond.

Hoe werken de verkiezingen?

Bij de Tweede Kamerverkiezing kies je de leden van de Tweede Kamer. Jouw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen samen welke 150 leden na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Dat gaat over allerlei onderwerpen, zoals de economie, het onderwijs en de gezondheidzorg.

Meer informatie over de Tweede Kamerverkiezingen lees je op de website van de Kiesraad op de website van Rijksoverheid of de website van de Tweede Kamer.

Je mag stemmen als je:

  • de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • 18 jaar of ouder bent op 22 november 2023;
  • staat ingeschreven in de gemeente Waadhoeke vanaf 9 oktober 2023 of eerder.

De stemmen worden woensdagavond 22 november geteld op de stembureaus. Het gemeentelijk stembureau stelt de uitkomst van de verkiezingen op gemeenteniveau vast op donderdag 23 november.

De stemmen worden woensdagavond vanaf 21.00 uur geteld op de stembureaus. Iedereen mag hierbij aanwezig zijn. Je mag het tellen niet verstoren.