How to translate text

  1. Select the text you want to translate.
  2. Choose 'Vertalen'.
  3. Select the language you prefer.
  4. You can read and/or listen to the translated text. This text is generated by Google.

Partijnaam registreren

Wil je met een politieke partij meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen? Dan kun je de naam van je partij (de ‘aanduiding’) laten registreren bij het centraal stembureau van de gemeente. De naam komt dan bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan.

Alleen partijen die een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid mogen hun naam laten registreren. Zo’n vereniging moet worden opgericht via een notaris. De notaris maakt een akte met de statuten. Ook moet de vereniging ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 moet het verzoek voor registratie uiterlijk op 22 december 2025 zijn ingediend bij het centraal stembureau. Een afspraak maken kan via verkiezing@waadhoeke.nl of telefonisch.

Je levert het verzoek schriftelijk in bij het centraal stembureau van de gemeente Waadhoeke. Je moet de volgende documenten aanleveren:

  • Een ingevuld en ondertekend formulier: Verzoek tot registratie van een aanduiding (pdf, 2.133 KB) .
  • Een kopie van de notariële akte van de statuten.
  • Een bewijs van betaling van de waarborgsom.
  • Een verklaring van de politieke partij over wie gemachtigd is om zaken te regelen. Deze verklaring zit in het formulier.

Je stuurt verzoek naar:

  • Gemeente Waadhoeke, Postbus 58, 8800 AB Franeker

Voor de registratie betaal je een waarborgsom van €112,50. Lever je later een geldige kandidatenlijst in? Dan krijg je het bedrag terug.

Let op: voor het wijzigen van een bestaande aanduiding hoef je geen waarborgsom te betalen.

Het centraal stembureau beoordeelt of je aanvraag voldoet aan alle eisen. Daarna beslissen ze of je partijnaam wordt geregistreerd.

Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je beroep aantekenen. Dit doe je bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, binnen 6 dagen na publicatie van het besluit. Je moet het beroepschrift in tweevoud indienen.

Meer informatie over de beoordeling vind je op de website van de Kiesraad.

Je bent niet verplicht om een naam te registreren. Een partij kan ook meedoen met een blanco lijst. In dat geval staat er geen naam bovenaan de kandidatenlijst, alleen een nummer.
 

Is je partijnaam al geregistreerd voor de Tweede Kamer of de Provinciale Staten? Dan kun je die naam vaak ook gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit heet doorwerking. Je hoeft dan geen nieuwe registratie aan te vragen

Wil je de geregistreerde naam (aanduiding) van je partij wijzigen? Dan moet je daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij het centraal stembureau. Dit verzoek wordt op dezelfde manier beoordeeld als een gewone registratie.

Je hoeft geen waarborgsom te betalen. De statuten zijn al bekend, tenzij ze zijn gewijzigd. Dan lever je de nieuwe versie aan.

Wat zijn de gevolgen?

Als je de naam van je partij wijzigt, behoud je de rechten van de vorige verkiezing. Heeft je partij toen zetels behaald? Dan hoef je geen ondersteuningsverklaringen of waarborgsom in te leveren bij de kandidaatstelling. Die rechten zijn verbonden aan de rechtspersoon achter je partij, niet aan de naam.