Omgevingsplan

De Omgevingswet geldt sinds 1 januari 2024. Met die nieuwe wet nemen we langzaam afscheid van het begrip ‘bestemmingsplan’. Daarvoor in de plaats komt het ‘omgevingsplan’. Het omgevingsplan bevat alle regels over de fysieke leefomgeving van de gemeente. Die regels zijn er om onze omgeving te beschermen maar ook om ontwikkelingen mogelijk te maken. Denk hierbij aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu.

De basis voor het omgevingsplan is de omgevingsvisie. Die visie beschrijft wat de wensen en behoeften zijn van de bewoners en ondernemers in een onze stad. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan, dus Waadhoeke ook.

Waarom één omgevingsplan?

Per 1 januari 2024 staan regels nog op veel verschillende plekken. Regels en begrippen uit bestemmingsplannen en de uitleg daarvan kunnen per gebied verschillen. Door regels bij elkaar te brengen in één samenhangend omgevingsplan worden ze overzichtelijker, beter vindbaar en doorzoekbaar. Zo kunnen we beter inspelen op grote ontwikkelingen en zorgen voor een goed ingerichte, veilige en gezonde gemeente.

Waar kan ik het omgevingsplan bekijken?

De bestemmingsplannen kon je tot 31-12-2023 bekijken via ruimtelijkeplannen.nl. Die website zal langzamerhand steeds minder gebruikt gaan worden. De reden is dat die viewer niet een volledig beeld geeft van alle geldende regels. Wij raden je aan om daarvoor de functie ‘Regels op de Kaart’ in het nieuwe Omgevingsloket op Overheid.nl te gebruiken. 

Door een adres te zoeken of via een prik in de kaart kun je de geldende regels bekijken. Je vindt daarin het omgevingsplan van Waadhoeke met de bruidsschatregels en ook het bestemmingsplan dat op die plek nog steeds geldt. Later in 2024 vind je in die viewer ook de Omgevingsvisie van de gemeente Waadhoeke. Naast het beleid en de regels van de gemeente vind je in Regels op de Kaart ook dat van de provincie, het waterschap en het rijk.  

Past mijn idee binnen het omgevingsplan?

Het omgevingsplan geldt voor iedereen: inwoners, bedrijven en organisaties. En uiteraard ook voor de gemeente zelf. Wil je weten of jouw idee of plan wel of niet binnen de regels van het omgevingsplan past? Maak dan een afspraak met de gemeente jouw idee te bespreken. Maak hiervoor gebruik van Verken jouw idee.