Verloren en gevonden

Heb je iets verloren of gevonden? Geef dit door aan de gemeente.

Let op: gaat het om een verloren of gevonden paspoort of ID-kaart, lees dan de informatie hieronder.

Bij diefstal of verlies van je identiteitsbewijs moet je aangifte doen. Dat kan bij de gemeente. Wij maken dan voor jou een ‘Verklaring van vermissing’ op. Maak hiervoor een afspraak.

Gevonden rijbewijzen, paspoorten en ID-kaarten mag je langs brengen bij het gemeentehuis op afspraak.

Bewaren of afgeven

  • Het heeft onze voorkeur dat je het voorwerp thuis bewaart. Heb je redenen om het voorwerp niet thuis te bewaren of kun je het voorwerp niet thuis bewaren? Maak dan een afspraak bij de gemeente.
  • Meld het altijd bij de gemeente als he iets hebt gevonden. Je bewaart het voorwerp bij jou thuis. Alleen gevonden rijbewijzen, paspoorten en ID-kaarten mag je tijdens openingstijden afgeven bij de servicebalie van het gemeentehuis.
  • Is het voorwerp maximaal ongeveer €450 waard? Dan moet je het voorwerp drie maanden bewaren. Heeft de eigenaar zich na drie maanden niet gemeld? Dan mag je het voorwerp houden.
  • Is het voorwerp meer waard? Dan moet je het één jaar bewaren. Heeft de eigenaar zich na één jaar niet gemeld? Dan mag je het voorwerp houden. 

Eigenaar meldt zich

Wanneer de eigenaar zich meldt bij de gemeente, dan vragen we de eigenaar contact met jou op te nemen voor informatie of om het voorwerp te bekijken. 

Onderhoud

Bewaar je het gevonden voorwerp zelf? Zorg dan dat er niets mee gebeurt. Moet je daarvoor kosten maken? Dan moet de eigenaar – als hij zich meldt – deze kosten binnen een maand aan jou terugbetalen.

Kwijtgeraakte voorwerpen

Een verloren of kwijtgeraakt voorwerp kun je melden via de knop 'direct melden' bovenaan de pagina.

Diefstal

Doe altijd eerst aangifte bij de politie. Stuur bij jouw melding bij de gemeente een proces-verbaal van vermissing mee. En geef de gemeente duidelijke informatie over het gestolen voorwerp.

Voorwerp teruggevonden

Dan nemen wij contact met je op. Ook kun je altijd met de gemeente contact opnemen om te informeren of jouw verloren voorwerp terecht is. Klopt de omschrijving? Dan vragen we je naar het voorwerp te komen kijken. Is het voorwerp van jou? Dan kun je het meteen meenemen. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee naar het gemeentehuis.

Heb je een zwerfdier, huisdier of gewond dier gevonden? Bel dan de dierenambulance via telefoonnummer (06) 385 397 80 of (06) 52 847 302. Ben je een huisdier kwijt? Neem dan contact op met stichting Dierenasiel de Wissel in Leeuwarden via (058) 266 4300.