Veranderingen vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe wetten en regels ingevoerd. Op die datum zijn twee belangrijke wetten in werking getreden, de Omgevingswet & de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Ben je benieuwd wat deze wetten voor jou betekenen? Lees dan verder. 

De eerste wet die op 1 januari 2024 in werking is getreden, is de Omgevingswet. Deze wet bundelt de veel regels die in Nederland gelden voor het beschermen van het milieu, de gezondheid, de natuur, de veiligheid en de bouw- en omgevingskwaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over de Omgevingswet.

De Omgevingswet is niet de enige wet die zorgt voor verandering in de bouwregelgeving. Op 1 januari is ook de Wet Kwaliteitsborging voor nieuwbouw in werking getreden. Deze wet zorgt voor meer toezicht en controle in de bouw. De gemeente voert geen kwaliteitscontroles meer uit. De opdrachtgever voor de bouw moet hiervoor een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen en betalen. Op deze pagina op Overheid.nl lees je meer informatie over de Wkb. 

Voor ondernemers zijn er een aantal doelen waar de Omgevingswet bij gaat helpen:  

  • Makkelijker vergunningen aanvragen: Met de Omgevingswet wordt het voor ondernemers simpeler om vergunningen aan te vragen voor bouwprojecten en andere activiteiten. 
  • Duidelijkere regels: De wet maakt regels en procedures begrijpelijker, zodat ondernemers beter weten waar ze aan toe zijn. 
  • Alles bij elkaar: De Omgevingswet bekijkt alle aspecten van de omgeving samen, zoals bouw, milieu, en natuur. Dit kan nieuwe kansen bieden voor slimme oplossingen. 
  • Samenwerken: Ondernemers worden aangemoedigd om samen te werken met gemeenten en anderen bij het plannen van projecten. 
  • Aanpassen aan wat nodig is: De wet geeft gemeenten en ondernemers meer ruimte om regels aan te passen aan wat lokaal het beste werkt. Dit kan helpen om sneller en beter te reageren op veranderingen. 

Met de komst van de omgevingswet gaat gemeente Waadhoeke meer advies geven over hoe nieuwe ideeën mogelijk gemaakt kunnen worden. De gemeente denkt ook aan de belangen van andere inwoners, ondernemers en betrokkenen in de buurt. 

Wil je weten of jouw idee of plan wel of niet binnen de regels passen? Maak dan een afspraak met de gemeente om jouw idee te bespreken. Maak hiervoor gebruik van Verken jouw idee.