Windenergie

Windenergie is een schone energiesoort die het klimaat niet belast. Een grote windturbine heeft een levensduur van 20 jaar en levert in die tijd 80 keer zoveel energie als dat er nodig is om er één te bouwen. Er zijn verschillende manier om te profiteren van windenergie:

  • Kies voor groene stroom van windenergie. Via de groenestroomchecker bekijk je welke energiebedrijven windstroom uit Nederland aanbieden.
  • Word mede-eigenaar van een windmolen of koop een aandeel in een windmolenpark op zee. Op de website van milieucentraal lees je over verschillende aanbieders.
  • Plaats een (kleine) windmolen of een mini-windturbine op je eigen terrein.

Met een kleine windmolen op het dak kun je zelf stroom opwekken, net als met zonnepanelen. Zo’n kleine windmolen is alleen goed voor het milieu als hij voldoende wind vangt. Onderzoek laat zien dat het milieuvoordeel sterk afhangt van waar en hoe de windturbine is geplaatst. Alleen op locaties waar het voldoende waait, leveren de kleine molens meer energie dan ze hebben gekost.

Een kleine windturbine levert schone elektriciteit, tegen een relatief lage prijs per kWh. Maar door de hoge aanschafkosten verdien je meestal de investering niet terug binnen de technische levensduur.

De aanschaf van een kleine windmolen doet je dus vooral uit milieuoverwegingen, en niet vanuit economische motieven.

Let op: voor een kleine windmolen op je dak moet je een vergunning aanvragen. Dit kan via het omgevingsloket.

  • Als je zelf duurzame energie wilt opwekken kun je ook kiezen voor zonnepanelen.
  • Op RVO staat uitgebreid weergegeven hoe de vergunningprocedure in zijn werk gaat.
  • Er zijn diverse modellen kleine windturbines op de Nederlandse markt. Op Urban Wind kun je een lijst downloaden met technische gegevens, prijzen en de gegevens van de leveranciers.
  • Coöperaties die zich op windenergie richten vind je op de kaart van Energie Samen.