Zonnepanelen

Als het kan op jouw huis, dan is het kopen van zonnepanelen een slim idee. Dit geld verdien je snel terug. Ook op bewolkte dagen levert een zonnepaneel elektriciteit op. En mocht jij jouw huis willen verkopen? Dan zijn zonnepanelen op het dak een pluspunt.  

Met een app op je telefoon kun je zelf kijken hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken.  

Als je kiest voor 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3000 watt-piek) kost de installatie ongeveer €5.400,-. De installatie zit dan bij de prijs inbegrepen. Via de belastingdienst kun je de btw terugvragen. Dit is 21 procent van het aankoopbedrag. Bij €5.400,- is dit dus ruim €900,-. 

Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen. Bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening. Over de Energiebespaarlening en de btw-teruggave lees je meer op de pagina subsidies.

Elke kilowattuur die jouw zonnepanelen opwekken, hoef je niet te kopen bij je energiebedrijf. Stroom die je niet gelijk gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk. Tot het jaar 2023 krijg je daar (door de salderingsregeling) net zoveel geld voor dan dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.  

Let op! Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.  

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of ben je benieuwd naar de opbrengst? Vraag het aan je installateur. Zelf kun je een check doen via zonnekaart.nl.

Woon je in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Neem contact met ons op zodat wij samen met jou kunnen kijken of er een vergunning nodig is voor plaatsing.